11 Ağustos 2019 Pazar

ALTIN MADENLERİ: SONRASINDA HAYAT BİTER, NE BİTKİ, NE İNSAN, NE HAYVAN YAŞAR.

Altın madenleri: Sonrasında hayat biter, ne bitki ne insan ne hayvan yaşar

Bu yazı Dr: Yavuz Dedegil'in öko-fair adlı dergide İngilizce olarak yayınlanan yazısını Türkçeleştiren HBT dergisinden alınmıştır.
"Aşağıda bu maden artıklarının sebep olduğu felaketlerden örnekler veriyorum.
  • 1983 Dnister/Moldavya: Artıkların biriktirildiği göletin barajı çatlamış ve yanındaki derenin mecrasında 200 kmboyunca her türlü yaşamı uzun vadeli olarak yok etmiştir.
  • 1992 Colorado/ABD: Altın madeni zehirli artıklarının biriktirildiği göletin barajı patlamış ve Alamosa River(nehrinde) 25 kilometre boyunca her türlü yaşamı yok etmiştir. Olaydan sonra madencilik şirketi iflas ilan etmiş ve çekilmiştir. Nehrin temizlenmesi  80 Milyon ABD Dolarına malolmuş ve ABD devleti tarafından ödenmiştir.
  • 1995 Guyana/Güney Amerika: Omai-Altın madeninin artık biriktirdiği baraj patlamış ve 4,2 milyon metreküp zehirli çamur Essequibo-nehrine akmıştır. Olaydan sonra ülke çapında "felaket durumu" ilan edilmiş, kişi başına ancak belli miktarda içme suyu kullanmaya izin verilmiş, balık ihracı yasaklanmıştır.
  • 1998 Kumtor/Kırgızistan: Kumtor altın madeninde siyanid yüklü bir kamyon devrilmiş ve taşıdığı siyanid dünyanın en büyük dağ  gölü, Issyk-Kul- gölünü zehirlemiştir.
  • Nisan 1998 Aznalcollar/ Endülüs/Íspanya: Altın madeninin artık barajı patlamış ve 5 milyon metreküp, içinde çinko, kurşun, bakır, kadmiyum, cıva, arsenik ve thalyum bulunan zehirli çamur Guadiamar nehrine akmış ve, Avrupanın en önemli kuş cenneti Donana, doğa sit bölgesinin  büyük kısmında yaşamı yok etmiştir.
  • Endonezya, Batı Papua/ Irian Jaya bölgesi: Freeport bakır ve altın madeninin artıkları Ajikwa-nehrine akmıştır.
  • Ocak 2000 Baia Mare/Romanya: Aurul altın madeninin barajı çatlamış, 110.000 ton siyonidli çamur Theiss ve Tuna nehirlerine akmış ve 700 kilometre boyunca bütün yaşamı yok etmiştir. Bu olay, Romanya ve Macaristan’da yaklaşık iki milyon insanın içme suyu kaynaklarını zehirlemiştir. Akan zehir, miktar olarak bir milyar insanı öldürmeye yeterliydi. AB-Task-Force’un Aralık 2000 raporunda, barajın inşaat hataları ve  işletmenin dikkatsizliği, felaketin kesin nedeni olarak saptanmıştır.
  • Altın işletmesinin sahibi, Avustralya'nın "Esmeralda" şirketidir. Macaristan hükümeti işletme şirketinden, balıkçılık ekonomisine verdiği ekonomik zararlar ve çevrenin temizlenme masrafları olarak  107 Milyon ABD Doları tazminat istemiştir. Fakat Aurul işletmesinin sahibi değişmiş, "Esmeralda" yerine, olaylarla hukuki ilişkisi olmayan "Transgold" şirketi gelmiştir...."
    Yazının tamamı için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen hakaret içeren yorumlar yazmayın.