6 Kasım 2015 Cuma

HDP NE KADAR TÜRKİYELİLEŞEBİLİR?

Bilmem dikkatinizi çekti mi? Sosyal medyada ve daha çok da görsel medyada seçim öncesi hararetli HDP savunucuları hız kesti. Ne bileyim sanki biraz duruldular.
Önemli bir kısmı da hafiften eleştirmeye başladı.
Eleştirilerin hemen hepsi bir noktada yoğunlaşıyor. HDP-Kandil ilişkileri ve HDP’nin Türkiyelileşemediği
Sizi bilmem ama bu tip eleştiriler her defasında ben de şaşkınlık yaratıyor. Her defasında diyorum, çünkü bu eleştiri ya da öneriler onca fiyaskoya karşın, o kadar çok tekrarlanıyor ki.
HDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana oy oranının sistematik olarak artmasını HDP’nin Türkiyelileşmesine bağlayan anlayış bu tespitinden çok emin.

Evet, bu tespit belli bir yere kadar doğru. HDP’nin oy oranı Türkiyeli göründükçe arttı.
Burada gözden kaçan şey; bu doğru orantının sonuna kadar aynı şekilde artarak gidemeyeceğiydi…
Nitekim 1 Kasım seçimleri HDP’nin Türkiyelileşebileceği sınırı net bir şekilde gösterdi. 7 Haziranda bu sınır aşılmıştı. 7 Haziran’dan sonraki kentlerde ve dağlarda gerçekleşen bombalı katliamlar bu ‘sınır ihlali’ne karşı döşenmiş mayınlardı. Biraz daha ileri gidilirse neler olacağını olabildiğince açık bir şekilde anlatan uyarı atışlarıydı. Uyarı istenen mesajı verdi.
Türkiyelileşme sınırı kalın çizgilerle yeniden çizildi.
HDP gerekli çizgiye ve rotaya sokuldu. HDP’nin 1 Kasım öncesi seçim çalışmalarındaki “isteksiz” görünümü bunun yansımasıydı.

Demirtaş’ın davetleri kabul etmeyip televizyon programlarındaki sazlı sözlü performansını göstermekten feragat etmesi isteksizlik değil çizilen bu sınırdan dolayı çaresizlikti.

Burada dikkate alınması gereken nokta ne biliyor musunuz?
Bütün bunlar zaten işin normal olanı, beklenen bir sonuç olması. Çünkü HDP Kürt Hareketinin siyasi bir uzantısıdır. Finansmanından kitlesel desteğine, yönlendirici erkinden üstlendiği misyona kadar arkasında Kürt Hareketi vardır.
Kandil, KCK, İmralı değil, Kürt Hareketi
Çünkü artık Kandil(PKK) de, KCK de, İmralı da Kürt Hareketinin birer unsurudur. Tümü ya da kendisi değildir.
Kürt Hareketinin sınırları Türkiye’den başlamadığı gibi, Türkiye’de bitmez.
Kürt Hareketi artık küresel bir olgudur.

İster kabul edelim ya da etmeyelim HDP de bünyesinde bu küreselliği taşımaktadır.
Bu küreselliğin yerele oranı nedir ya da ne kadarı küresel, ne kadarı enternasyonaldir tartışılır.
Tartışılmalıdır da…
Ama bir gerçek var ki AKP diktatörlüğünün geriletilmesi HDP’nin güçlenmesi ya da Türkiyelileşmesiyle olacak bir şey değildir.
Burada yanlış olan HDP’nin yeteri kadar Türkiyelileşmemesi değil, HDP’nin Türkiyelileşmesine bel bağlanmasıdır.

Ayrıca Kürt Hareketi kendi amaçları doğrultusunda küresel dengeleri ne kadar dikkate alıp, AKP iktidarı ile ilişkilerinde ne kadar stratejik davranıyorsa, HDP’nin belirleyici iradesi de son tahlilde aynı çizgiyi takip edecektir.
Bu, doğal ve kendi amaçları açısından bakıldığında haklılık içeren bir tutum olacaktır.
Türkiye solu; AKP diktatörlüğünün geriletme, Küresel Kapitalizme karşı mücadele etme (aslında ‘ertelenmiş’ mücadeleye başlama) görevlerini HDP’nin Türkiyelileşmesine endekslemeyi bırakıp, bir an önce kendisi Türkiyelileşmelidir.


Önümüzdeki dönem Türkiye solunun Türkiyelileşmesine en fazla gerek olduğu dönemdir. Türkiye'nin başına örülmesi planlanan yeni demokratik(!) anayasa çorabının desenlerindeki kodları iyi okumak gerekiyor.
Türkiye solu yaşanılan “Yetmez ama…” fiyaskolarını unutmayıp, aksine ders çıkarmayı artık öğrenmelidir.

Nadi Öztüfekçi
6 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen hakaret içeren yorumlar yazmayın.